Het kostte Google Chrome minder dan een decennium om te evolueren van een ambitieus open source-project naar ‘s werelds beste webbrowser. De browser is intuïtief, snel en veilig voor het grootste deel. Maar is hij ook foutloos? Helaas niet. Elke software kent bugs, en die zijn bij Chrome niet zeldzaam. Het chrome.exe-volumepop-upvirus laat zien hoe een glitch de gebruikerservaring volledig kan verstoren. Als klap op de vuurpijl lijkt het op malware.
Er zijn zoveel dingen die Google Chrome onderscheiden van de concurrentie: snelheid, flexibiliteit, veiligheid, gebruikersvriendelijkheid, geweldige ondersteuning – noem maar op. Niets is echter perfect. Gebreken in de manier waarop deze webbrowser werkt, zijn waarschijnlijk eerder de uitzondering dan de norm, maar ze duiken nog steeds nu & dan op en winnen soms aan tractie. Dit is het geval met het chrome.exe-volume pop-up virus: een mysterieuze bug waarvan de oorsprong vaag blijft bijna een maand nadat het voor het eerst werd gemeld. Het is merkbaar wanneer de getroffen Chrome-gebruiker een video op YouTube, Netflix of een andere multimediaservice afspeelt en het volume probeert hoger of lager in te stellen. Naast de normale volumebalk verschijnt er een semi-transparant donker venster dat “chrome.exe” heet, samen met de huidige volume-indicator en de afspeelknop en twee andere knoppen.
Bovendien verschijnt de vreemde chrome.exe-volume pop-up ook wanneer een video wordt gepauzeerd en de gebruiker weggaat van het tabblad waar de streaming-inhoud zich bevindt. In dit geval zweeft de banner in het omniboxgebied van de browser en veroorzaakt deze, logischerwijze, nogal wat overlast. Is dit gewoon glitch of iets dat mogelijks kwaadwillig is? Het is op dit moment moeilijk om dit te zeggen, maar er gaat een theorie rond die de pop-up als malware aanziet.
Chrome werkt met zogenaamde ‘flags’: een verzameling van geavanceerde functies en configuratiewaarden die niet uitgebreid getest zijn en mogelijks onstabiele prestaties veroorzaken. Terwijl idealiter het doel van deze componenten is om via experimentele code verbeteringen aan te brengen in de browserervaring, kunnen ze ook een startpunt zijn voor exploitatie in de toolkit van cybercriminelen. Deze instellingen zijn niet zichtbaar voor reguliere gebruikers tenzij ze ‘chrome://flags’ in de URL-balk invoeren, wat de meeste mensen nooit doen of zelfs niet eens van weten. Hackers spelen mogelijk met deze instellingen om hun sporen te verbergen en ongezien malware te verspreiden.
Sommigen beweren dat dit pure speculatie is, maar het is de moeite waard om het toch te controleren. Om te beginnen is er een vrij eenvoudige techniek om de chrome.exe-volume pop-up te doen verdwijnen en uw browserervaring te herstellen. Dit is wat u moet doen: geef ‘chrome://flags’ in de adresbalk in en druk op Enter. Scroll vervolgens naar beneden naar de optie met het label ‘Hardware Media Key Handling’ en schakel de optie uit. Nadat u uw browser opnieuw heeft gestart, zou het pop-up venster niet langer mogen verschijnen.
De vraag blijft echter bestaan waarom de instelling in de eerste plaats plotseling is aangeschakeld, aangezien dit standaard niet het geval is. Dergelijke wijzigingen vinden vrijwel nooit automatisch plaats, dus dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat een derde partij probeert te knoeien met de internetsessies van het slachtoffer en de functie als beveiligingslek in de browser gebruikt. Hoe dan ook: met behulp van de bovenstaande stappen kan u dit chrome.exe-volume pop-up virus verhelpen.
De uitroeiing van de Chrome.exe volume pop-up kan efficiënt worden uitgevoerd met betrouwbare beveiligingssoftware. Je vasthouden aan de automatische opschoningstechniek zorgt ervoor dat alle onderdelen van de infectie grondig worden weggevaagd uit je systeem.
Houd er rekening mee dat hoewel het effectief is de procedure van het herstellen van de browser naar de fabrieksinstelling zal leiden tot het verlies van persoonlijke instellingen zoals opgeslagen wachtwoorden, bladwijzers, surfgeschiedenis, cookies enz. In het geval dat dit een probleem is kun je beter de automatische verwijderingsmethode in één van de vorige delen van deze handleiding proberen.
Google Chrome opnieuw instellen
Voor alle zekerheid is het aan te raden om regelmatig een scan met de automatische beveiligingssoftware te maken om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke overblijfselen van deze adware zijn achtergebleven in het Windows-register of in andere besturingssystemen.